Sprawność harcerska Dietetyk konny/Dietetyczka konna - Nowy SIM
Opis
Sprawność harcerska Dietetyk konny/Dietetyczka konna
Sprawność to zdobyta i udowodniona działaniem umiejętność, którą harcerka lub harcerz potrafi posłużyć się w razie potrzeby. Sprawność dla harcerzy ZHP do przyszycia na mundurze.
Szczegóły:
- obwódki:
- niebieska - sprawność jednogwiazdkowa
- zielona - sprawność dwugwiazdkowa
- czerwona - sprawność trzygwiazdkowa
- wysokiej jakości haft
- kontrastowe kolory nici
- średnica: 3 cm
- podkład umożliwiający naprasowanie
- haftowane w naszej składnicy.
Jak nosić?
Na prawym rękawie koszuli mundurowej.
Wymagania i zadania:
* Rozpoznaje podstawowe pasze. Prezentuje zasady karmienia i pojenia. Karmi konie oraz czyści poidła. Zna budowę układu pokarmowego konia.
- Rozpoznawałem/am podstawowe pasze objętościowe i treściwe w żywieniu koni.
- Poznałem/am i zaprezentowałem/am zasady karmienia i pojenia koni.
- Wziąłem/Wzięłam czynny udział w karmieniu koni pod okiem specjalisty.
- Kontrolowałem/am stan poideł i żłobów. Przynajmniej raz wziąłem/wzięłam udział w ich czyszczeniu.
- Poznałem/am podstawową budowę układu pokarmowego koni, wskazałem/am różnice między nim a układem pokarmowym ludzi.
** Ocenia jakość pasz. Opisuje, na czym polega ocena BSC. Przedstawia, w jakich momentach/aspektach należy zmienić pasze. Przygotowuje i zadaje mesz. Charakteryzuje budowę układu pokarmowego konia.
- Oceniłem/am organoleptycznie jakość podawanych pasz treściwych i objętościowych.
- Poznałem/am, co to jest skala oceny BCS. Krótko opisałem/am zastępowi, na czym ona polega.
- Przedstawiłem/am zastępowi w ciekawej formie, w jakich aspektach/momentach należy zmienić paszę bądź ilości podawania (np. klacz wysokoźrebna).
- Przygotowałem/am mesz dla koni, pod okiem specjalisty zadałem/am go koniom w stajni.
- Poznałem/am i scharakteryzowałem/am dokładną budowę układu pokarmowego konia. Dowiedziałem/am się, w jaki sposób koń pobiera pasze.
*** Pomaga przy układaniu dawki pokarmowej. Dokonuje oceny BCS. Opisuje objawy podstawowych chorób układu pokarmowego konia. Wymienia metody oceny wagi konia. Kontroluje pobieranie paszy przez konie. Obserwuje specjalistę podczas kontroli uzębienia.
- Byłem/am obecny/a przy układaniu dawki pokarmowej przez specjalistę żywienia koni. Następnie przedstawiłem/am zastępowi, na co należy zwracać uwagę przy układaniu zbilansowanej dawki, a także opowiedziałem/am, jak taki specjalista pracuje.
- Pod opieką specjalisty dokonałem/am oceny BCS u min. 5 różnych koni. Wskazałem/am, który koń jest w normie, który ma nadwagę lub niedowagę.
- Poznałem/am i opisałem/am objawy podstawowych chorób układu pokarmowego dowiedziałem/am się, jakie są wskazania dietetyczne w takich przypadkach.
- Wymieniłem/am kilka metod oceny wagi koni, wziąłem/wzięłam udział w takiej ocenie wybraną przez siebie metodą.
- Kontrolowałem/am pobieranie paszy przez konie, dowiedziałem/am, o czym mogą świadczyć pozostawione resztki paszy w żłobie. Byłem/am obecny podczas kontroli uzębienia koni w stajni. Zaprezentowałem/am zastępowi, dlaczego tak ważna jest regularna kontrola stomatologiczna u koni.